Ustanoviteljica

Mag. Violeta Irgl, specialistka zakonske in družinske terapije, ustanoviteljica in direktorica Inštituta za okrevanje po travmi, psihoterapijo in svetovanje Rahločutnost.
Pri svojem terapevtskem in raziskovalnem delu spremlja žrtve različnih psihičnih travm. Posveča se predvsem odraslim, ki so v otroštvu doživeli travmatično izgubo starša.
Poleg terapij za posameznike, pare in družine vodi terapevtske skupine za pomoč svojcem po izgubi bližnjega zaradi samomora. Izvaja delavnice in predavanja za splošno javnost, šole in javne ustanove, predvsem o psihološki travmi in njenih posledicah ter okrevanju po travmi.
V zadnjem desetletju je v različnih medijih velikokrat spregovorila o terapevtskih izkušnjah spremljanja svojcev po samomoru bližnjega in o travmi. 

Nekaj besed o meni

Zaradi osebne izkušnje okrevanja, ozdravljenja in osebnostne rasti, saj sem tudi sama, kot otrok, izgubila očeta zaradi samomora, sem se zavestno odločila, da svoj glas, svojo akademsko izobrazbo in strokovno usposobljenost ter izkušnje posvetim ljudem, ki so tako kot jaz doživeli  bolečo izgubo bližnjega, še posebej otrokom, najstnikom in družinam.

 Trdno verjamem v zdravilno moč rahločutnih odnosov, saj zdravijo. Bivanjska realnost našega sveta nam prinaša s seboj tudi različne težke (pre)izkušnje, zato želim spodbujati solidarnost tudi v skupnosti. Še posebej do otrok, saj so najbolj nemočni. Prepričana sem, da je pomembno, da svoje pretekle izkušnje oziroma svojo otroško zgodbo poznamo, o njej spregovorimo, jo predelamo, integriramo in si tako olajšamo  življenje v odraslosti. 

Diplomirala sem na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani. Dodatna strokovna znanja s področja duševnega zdravja sem v času dodiplomskega študija pridobivala na Politehnični univerzi Anglia v Cambridgeu (Anglia Polytechnic University) v Cambridgeu.
Naziv magistre znanosti sem pridobila na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, mednarodni podiplomski študij: Analiza evropske socialne politike na Univerzi v Bathu (University of Bath) v Angliji in Kolidžu sv. Patrika (St. Patrick's College) v Maynoothu na Irskem. V času podiplomskega študija  sem pridobila strokovna znanja in izkušnje v svetovalnem delu in delu s skupinami za pomoč žalujočim po samomoru bližnjega, ki so bile v Angliji in na Irskem takrat že razvite.
Leta 2008 sem zaključila podiplomski specialistični študij zakonske in družinske terapije (Univerza v Ljubljani). 

Od leta 2008 sem si pridobila strokovne izkušnje kot terapevtka s posamezniki, pari in družinami po modelu relacijske družinske terapije, pod strokovno supervizijo.

Leta 2010 sem ustanovila prvo terapevtsko skupino za pomoč svojcem po izgubi bližnjega zaradi samomora v Sloveniji. Terapevtske skupine vodim še danes.

V letu 2012 sem sodelovala s portalom Med.Over.Net in posnela dve oddaji za področje strokovne pomoči bližnjim po samomoru: Življenje po samomoru bližnjega in Pomoč otroku po samomoru starša.

V letu 2016 sem za Televizijo Vaš kanal posnela še dve oddaji za pomoč bližnjim po samomoru svojca: Pomoč svojcem po samomoru bližnjega in  Okrevanje po travmi.

Sem tudi avtorica knjige Konec molka: Kako naj otroka, ko doživi travmatično izgubo matere ali očeta, podpremo in mu pomagamo. Soavtorica je Jana Debeljak, voditeljica televizijskih oddaj o zdravju. Knjiga je izšla 24. 11. 2017.

Redno se udeležujem strokovnih predavanj in delavnic in mednarodnih konferenc. V letu 2017 sem se udeležila Emotionally Focused Therapy Traininga za delo s travmo po EFT/Attachment metodi, ki ga je organizral International Centre for Excellence in Emotionally Focused Therapy iz Kanade, pod vodstvom dr. Leanne Campbell.

Sem članica Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije.
Imam tudi dvajsetletne strokovne izkušnje komunikatorja in strokovnjaka za odnose z javnostmi v gospodarstvu (korporativno komuniciranje, interno in eksterno komuniciranje, krizno komuniciranje in druga področja komuniciranja).

Sem tudi certificirana Delta Life Coach. Pišem in predavam.

Osnovni podatki
Inštitut za okrevanje po travmi, psihoterapijo in svetovanje Rahločutnost
zasebni zavod
Sedež: Dvor 5 E, 1210 Ljubljana – Šentvid
Matična številka: 8086435000
Davčna številka: 94549788
Prostori za izvajanje psihoterapij: Ljubljana - center 
Odgovorna oseba: mag. Violeta Irgl,
Kontakt: tel.: 041 37 00 04, e-mail: info@rahlocutnost.si

Poslanstvo inštituta:
Inštitut Rahločutnost, zasebni zavod, ki ima sedež v Ljubljani, deluje na področjih psihoterapevtskega dela, svetovanja, izobraževanja in raziskovanja. Najpomembnejše poslanstvo inštituta je strokovna pomoč in podpora posameznikom in skupinam, da prekinejo molk, se soočijo s preteklimi težkimi izkušnjami in tako v sedanjosti hitreje okrevajo ter se osebnostno razvijajo.

Inštitut pri svojem delu:

 

Logotip inštituta

logo
Predstavlja obliko dveh src. Majhno otroško srce je v velikem srcu starša oziroma odraslega, ki v rahločutnosti pripadata drug drugemu. V logotipu je izražena potreba in hrepenenje otroka, da ga starš vzame v svoje srce in ga v njem nosi. Logotip prav tako simbolizira človekovo ljubezen in naklonjenost do lastnega notranjega otroka. V logotipu so zajete vrednote inštituta: sočutje, varnost, bližina, pripadnost, zaupanje, enkratnost, dostojanstvo, trdnost. Ključno sporočilo logotipa pa je, da otroci in otroštvo potrebujejo sočutno zaščito odraslih.